S.P
SP to skrót od Spirytusu .
SP produkuje spirytus metodą destylacji .
SP ma tyle spirytusu że nie wie jak się nazywa .
SP nawołuje do picia wódki po ogórkach .
SP robi takie imprezy że wychodzi w kajdanach .
SP ma dziwki i grzybki na imprezie .
SP jest zawsze nawalony .
Tu jest przykład produkcji spirytusu na rozcieńczenie .
Stosunek wody i cukru zależy od tego, jak duży procent etanolu zamierzamy uzyskać w przefermentowanym zacierze. Największe możliwe do osiągnięcia wartości oscylują w granicach 20%. Aby je jednak uzyskać niezbędne są specjalnie selekcjonowane drożdże o dużej odporności na alkohol etylowy. Na początek proponuje nie rzucać się na głęboką wodę i założyć, iż po zakończonej fermentacji zacier powinien mieć około 14-16% spirytusu. 1 kg cukru daje w przybliżeniu 0,6 l etanolu.
Przykład:
Użyjemy 20 litrów wody i 5 kilogramów cukru. Roztwór będzie więc miał objętość:
5 x 0,6 + 20 = 23 litry
Całkowicie przefermentowane 5 kg cukru da nam:
5000 x 0,6 = 3000 ml czystego etanolu
3 litry etanolu w 23 litrach zacieru to:
3000 / 23000 * 100 = ~13%