Zacier

15

Półprodukt do wyrobu alkoholu w postaci płynnej powstający w procesie zacierani zbóż, ziemniaków, owoców itp. Surowce poddane gotowaniu uwadniają zawarty w nich cukier (tj. skrobia) i rozbijają go na cukry proste lepiej fermentujące przez drożdże.

W browarnictwie – najpopularniejsze jest użycie ziaren jęczmienia (tzn. słodu). Uzyskany płyn (brzeczka) jest następnie gotowany i przyprawiany chmielem a następnie fermentowany czego produktem końcowym jest piwo.
W gorzelnictwie – zacier poddawany jest fermentacji a następnie destylowany w celu uzyskania spirytusu (rozcieńczanego do 40% w celu uzyskania wódki) lub whiskey (rozlewanej do beczek a dopiero potem rozcieńczanej).
Potocznie – Dowolny nastaw z przeznaczeniem do destylacji domowej (najczęściej bimbru). W tym znaczeniu nie musi nawet powstawać w procesie zacierania, lecz zwykłego rozpuszczania surowców. Najpopularniejsza w Polsce tzw. cukrówka - powstaje tylko z wody, rozpuszczonego cukru i drożdży, ale cukier można pozyskać także z soków, syropów czy starych konfitur.

Zacier
7

Substancja ciekła, która jest przygotowana w celu wyprodukowania wódki (bimbru). Podstawowe składniki to zazwyczaj cukier i drożdże.

Tagi: zacier
Autor: qnwariot
Data dodania: 2009-07-05
zgłoś do usunięcia
Podaj powód zgłoszenia:
W przypadku poważnego naruszenia regulaminu proszę wysłać zgłoszenie na adres: kontakt@miejski.pl
Zacier
-10

Potocznie mówi sie na marihuanke zacier.

"Gdy siedziesz na ciśnieniu i wydzwaniasz dilerów"
Ema kolega,masz ten zacier?
Znaczy potocznie siema kolego czy masz trawke dla mnie bo chce zajarać.
Zacier
-17

Inaczej marichuana

-zajarałbym coś, masz jakiś zacier?
Data dodania: 2007-07-26
zgłoś do usunięcia
Podaj powód zgłoszenia:
W przypadku poważnego naruszenia regulaminu proszę wysłać zgłoszenie na adres: kontakt@miejski.pl
Zacier
-23

Wódka.

Data dodania: 2006-12-31
zgłoś do usunięcia
Podaj powód zgłoszenia:
W przypadku poważnego naruszenia regulaminu proszę wysłać zgłoszenie na adres: kontakt@miejski.pl
Wizerunek miasta