Zacier
Półprodukt do wyrobu alkoholu w postaci płynnej powstający w procesie zacierani zbóż, ziemniaków, owoców itp. Surowce poddane gotowaniu uwadniają zawarty w nich cukier (tj. skrobia) i rozbijają go na cukry proste lepiej fermentujące przez drożdże.
W browarnictwie – najpopularniejsze jest użycie ziaren jęczmienia (tzn. słodu). Uzyskany płyn (brzeczka) jest następnie gotowany i przyprawiany chmielem a następnie fermentowany czego produktem końcowym jest piwo.
W gorzelnictwie – zacier poddawany jest fermentacji a następnie destylowany w celu uzyskania spirytusu (rozcieńczanego do 40% w celu uzyskania wódki) lub whiskey (rozlewanej do beczek a dopiero potem rozcieńczanej).
Potocznie – Dowolny nastaw z przeznaczeniem do destylacji domowej (najczęściej bimbru). W tym znaczeniu nie musi nawet powstawać w procesie zacierania, lecz zwykłego rozpuszczania surowców. Najpopularniejsza w Polsce tzw. cukrówka - powstaje tylko z wody, rozpuszczonego cukru i drożdży, ale cukier można pozyskać także z soków, syropów czy starych konfitur.