Szwarc
SzwarcJest to metoda palenia zioła
(najbardziej popularny w Żarach woj.Lubuskie)
Bardzo podobna do "wiadra" czy "kanki"ale także ekologiczna (mało stafu a się zapierdalasz :>).
Różnica miedzy zwykłym wiadrem ,a szwarcem jest taka , że Butelkę wypełnioną prawie po brzegi H2O ,przebijamy/przepalamy na denku , robiąc mały otwór(dziurę tę należy zatkać palcem aż do podpalenia) . By nasza woda zaciągała powietrze. Ważną rzeczą w tej metodzie jest zatkanie gwintu od butelki tzw"korek", można zrobić to zmoczoną chusteczką lub zakrętką od butelki.
(profesjonaliści spuszczają szwarca z ręki).
W gwincie umieszczamy lufke z ziołem , którą następnie podpalamy i puszczamy wodę. Czekamy aż zioło w lufce się przepali.
Po tym procesie wyciągamy korka.jeżeli została nam jescze woda to trzymamy otwór na końcu butelki ponieważ lepiej wciąga się dym gdy woda jest w butelce.(lepiej wchodzi, dym tak nie drapie w gardło).
Wciągamy dym z butelki i trzymamy go jak najdłużej w płucach dla wzmocnienia efektu.
- Masz wodę?
- A po co?
- Na Szwarca !!!!
- Jak palimy?
- Walimy szwaraaaa!!